Bekijk pagina inhoud

Kronen en bruggen voor je tand of kies

Wat is een kroon?

Als vervanging van een tand of kies kunt u kiezen voor een kroon. Waarschijnlijk heeft u er al eens van gehoord, maar wat is een kroon eigenlijk? U kunt een kroon zien als een hulsje dat over een afgeslepen tand of kies wordt geplaatst. Nadat het hulsje erop zit heeft de tand of kies weer dezelfde vorm en functionaliteit als hij oorspronkelijk had. Een kroon kan een goede keuze zijn als de tand of kies zelf te weinig houvast heeft om hem op te kunnen vullen met composiet. Ook kan een kroon uw gebit verfraaien. Bijvoorbeeld als de oorspronkelijke tand of kies verkleurd is of geen mooie vorm heeft.

Wat kost een kroon?

Wij kunnen de kroon bij Mondzorg Centrum Rotterdam intern maken. We maken geen gebruik van externe partijen, waardoor we zeer concurrerende prijzen kunnen hanteren. Omdat elke gebitssituatie anders is kunnen wij geen vaste prijs geven voor een kroon. Voordat we een kroon bij u plaatsen maken we natuurlijk graag een offerte op voor uw specifieke situatie.

Wat is een brug?

Bruggen en kronen worden vaak in één adem genoemd. Dat is niet zo gek, want ze dienen vaak hetzelfde doel. Met een brug kunnen lege ruimtes in het gebit worden opgevuld. De brug bestaat meestal uit twee kronen, met daartussen één of meerdere kunsttanden. De kronen worden op twee afgeslepen tanden of kiezen geplaatst. Het tussendeel wordt de “dummy” genoemd. Deze komt op de plaats van de open ruimte en heeft houvast aan de twee kronen. 

Zijn de tanden aan weerszijden van de open ruimte nog goed? Dan is het soms mogelijk om een etsbrug te plaatsen. Hierbij wordt er maar weinig van de eigen tanden afgeslepen. De brug wordt met metalen plaatjes aan de achterkant van de eigen tanden geplakt.

Wat kost een brug?

De kosten van een brug verschillen erg. Dit is helemaal afhankelijk van het type brug en de staat van uw gebit. Soms is bijvoorbeeld een combinatie met implantaten nodig. Vanzelfsprekend brengen wij graag een offerte uit voor uw specifieke situatie. Wij kunnen u ook hiervoor zeer scherpe tarieven bieden.

Er zijn ook veel externe partijen die zich puur richten op het vervaardigen van kronen en bruggen. In tegenstelling tot de standaard tandartstarieven is deze markt redelijk open. De inkoop van een tandarts en de volumes hiervan hebben invloed op de prijs die u aangeboden wordt. Let dus goed op dat u niet teveel betaalt.