Tandarts voert een wortelkanaalbehandeling uit

Bekijk inhoud van deze pagina

Wortelkanaalbehandeling Rotterdam

Bent u op zoek naar een goede tandarts in Rotterdam die een wortelkanaalbehandeling kan uitvoeren? Dan bent u bij Mondzorg Centrum Rotterdam aan het juiste adres.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Uw tanden en kiezen bestaan uit een kroon (het zichtbare deel) en één of meerdere wortels (deze zitten onder het tandvlees). In iedere wortel loopt een wortelkanaal, waarin zenuwen en bloedvaten zitten. Soms ontstaat in dit kanaal een ontsteking of dreigt er een ontsteking te ontstaan. De tandarts van Mondzorg Centrum Rotterdam kan dan een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. De ontsteking wordt dan verholpen. Een wortelkanaalbehandeling klinkt eng, maar dat valt reuze mee. U zult het niet heel anders ervaren dan bijvoorbeeld het vullen van een gaatje.

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

De tandarts boort eerst een gaatje in de tand of kies, zodat hij of zij bij de zenuwkamer met de wortelkanalen kan. Allereerst zal het ontstoken weefsel verwijderd worden. Vervolgens wordt het kanaal schoongemaakt met kleine vijltjes en spoelt de tandarts het na met een chlooroplossing. Daarna wordt alles netjes dichtgemaakt, om te voorkomen dat er nog bacteriën in de wortel(s) kunnen komen. De tand of kies wordt gevuld of er wordt een kroon geplaatst. Een kroon is alleen nodig als de tand of kies te veel verzwakt is om hem te kunnen vullen. Na de behandeling kan de tand of kies geen pijnprikkels meer geven, omdat er geen zenuw meer in zit.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling duurt ongeveer een half uur tot 1,5 uur. Dat is helemaal afhankelijk van het aantal kanalen dat behandeld moet worden. Vaak wordt deze behandeling in twee sessies gedaan. De tandarts doet dit om er zeker van te zijn dat de behandeling succesvol is geweest, voordat er een definitieve vulling wordt geplaatst.

Pijn tijdens en na de wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling doet geen pijn. U wordt verdoofd en zult niks voelen van wat de tandarts doet. Wel kunt u na de wortelkanaalbehandeling napijn ervaren. Soms houdt dit een aantal dagen aan. U kunt deze pijn onderdrukken door pijnstillers te slikken.

Wortelkanaalbehandeling onder narcose

Voor patiënten met extreme angst voor de tandarts en specifiek de wortelkanaalbehandeling kan de behandeling onder narcose worden uitgevoerd. De behandeling vindt dan plaats zonder dat u zich ervan bewust bent. Dit kan een oplossing zijn voor patiënten die al lang tegen een wortelkanaalbehandeling aanhikken.