Bekijk inhoud van deze pagina

Tandvleesontsteking: gingivitis en paradontitis

Wanneer tandsteen niet op tijd weggehaald wordt door een mondhygiënist kan het tandvlees gaan ontsteken. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën en wordt ook wel “gingivitis” genoemd. Als deze ontsteking verder trekt naar het kaakbot laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De ruimte die hierdoor vrijkomt vult zich weer met tandplak en zo wordt de ontsteking steeds erger. Als het zo ver is gekomen noemen we de tandvleesontsteking “parodontitis”.

Soms krijgt u door ontstoken tandvlees last van bloedend tandvlees, een slechte adem of een vieze smaak in de mond. Maar vaak merkt u niks van een tandvleesontsteking. De ontsteking geeft namelijk zelden pijnprikkels af. Het is daarom belangrijk om regelmatig op controle te komen.

Wat is tandsteen?

Tandsteen is verharde tandplak en vormt een gele of donkere laag over de tanden. Tandsteen kan op de tandvleesrand zitten maar kan ook onder de tandvleeslaag terechtkomen. In veel gevallen zorgt dit dan voor een ontsteking.

Hoe ontstaat tandsteen?

Tijdens het tandenpoetsen zijn er een paar plekken die we vaak vergeten, zoals vlak onder het tandvlees of achter en tussen de tanden. In eerste instantie ontstaat hier tandplak, maar als dit lang niet schoongemaakt wordt kan de plak verkalken en ontstaat er tandsteen.

Tandsteen verwijderen

Tandsteen kan op den duur het tandvlees aantasten. Het tandvlees raakt dan geïrriteerd en kan vervolgens gaan ontsteken. Het is daarom belangrijk dat het verwijderd wordt. Omdat tandsteen niet meer weg te poetsen is, zult u dit professioneel moeten laten verwijderen. Onze mondhygiënist kan dit voor u doen. Hij of zij kan de tandsteen voor u verwijderen met een haakje of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft. Door de trillingen komt het tandsteen los te zitten, waardoor het makkelijk te verwijderen is.

Tandsteen voorkomen

Om tandsteen te voorkomen is het belangrijk om minimaal 2 keer per dag te poetsen. Het liefst met een elektrische tandenborstel. Ook is het van belang om de ruimte tussen de tanden goed schoon te houden. Hiervoor kunt u tandenstokers, flosdraad en ragers gebruiken. Toch is tandsteen soms niet helemaal te voorkomen. Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist is daarom slim.

Teruggetrokken tandvlees

Een ander veelvoorkomend tandvleesprobleem is teruggetrokken tandvlees. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Soms komt het bijvoorbeeld door te hard poetsen, maar ook het dragen van een beugel kan het veroorzaken. Wanneer het tandvlees zich te ver terugtrekt kan daardoor de wortel bloot komen te liggen. Dit veroorzaakt gevoeligheden wanneer u koude of warme dingen eet, maar ook tijdens het poetsen. Naast dat het esthetisch gezien niet mooi is, kan het u dus ook hinderen in uw dagelijkse leven. Een goede oplossing voor teruggetrokken tandvlees is een tandvleescorrectie. Wij halen dan een stukje tandvlees weg op een andere plek in de mond en bedekken daarmee uw blootliggende tandhalzen. Dit zal de gevoeligheid wegnemen.

Afspraak maken bij Mondzorg Centrum Rotterdam of gewoon een vraag? Bel 010 282 72 06

Hoe vaak naar de mondhygiënist?

Wij raden aan om minimaal 1 keer per jaar de mondhygiënist te bezoeken. Op het moment dat het tandsteen verder onder het tandvlees gaat ontsteken wordt het weghalen namelijk steeds moeilijker. In het ergste geval wordt het kaakbot aangetast en raakt dit onherstelbaar verloren. Bij het zetten van implantaten kunt u hier last van hebben. Bent u al even niet geweest en heeft u last van tandsteen? Wacht dan niet langer en maak meteen een afspraak.

Wanneer trek je aan de bel?