Bekijk inhoud van deze pagina

Verstandskies trekken

De verstandskiezen zijn de kiezen helemaal achterin de mond, waardoor het moeilijker is om deze goed te poetsen en dus hygiënisch te houden. Als de verstandskies niet goed schoon wordt gehouden, bestaat de kans op een cariës (een gaatje). Cariës kunnen gaan ontsteken en dus de oorzaak zijn van pijn in uw mond. Het trekken van de verstandskies is dan vaak de beste oplossing. Een verstandskies wordt ook wel uit het gebit verwijderd als deze ervoor zorgt dat de kaken niet goed sluiten. Ook scheefgegroeide verstandskiezen worden vaak getrokken. Deze kunnen namelijk problematisch zijn voor de andere kiezen in het gebit. Wij kunnen verstandskiezen bij Mondzorg Centrum Rotterdam bijna altijd zelf verwijderen. Soms moet u worden doorverwezen naar de kaakchirurg.

Verstandskies die doorkomt

Een verstandskies kan er lang over doen om volledig door te komen en ligt soms nog half verborgen onder tandvlees. Als de verstandskies onder tandvlees ligt kunnen hier ontstekingen ontstaan. Dan zullen we de verstandskies moeten trekken. Soms doen we dit ter preventie, al voordat er een ontsteking is ontstaan. Het is moeilijk met het blote oog te zien hoe de verstandskies doorkomt als de kies nog onder het tandvlees zit. Vandaar dat de tandarts in deze gevallen met een röntgenfoto zal kijken hoe de verstandskies doorkomt en of deze eventuele problemen kan opleveren.

Kiezen en tanden trekken

Soms leidt zeurende kiespijn of pijn aan de tand ertoe dat de kies of tand getrokken moet worden. Dat is het geval als deze zo erg is aangetast dat de tand of kies niet meer te redden is. Een brug of implantaat kan de ruimte opvullen die ontstaan is door de getrokken tand of kies.

Kiespijn of pijn aan de tanden?

Kiespijn of pijn aan de tanden is natuurlijk erg ongemakkelijk. De dringende last in de mond kan erg pijnlijk zijn en lijkt ook altijd erger te worden. Omdat de pijn constant aanwezig is kan het moeilijk zijn om u te concentreren op werk of activiteiten en kan zelfs slapen een probleem worden. Uw lichaam geeft dus aan dat er iets niet in orde is in uw mond.

Kiespijn en pijn aan de tanden kan zich in verschillende vormen voordoen. Het is mogelijk dat van de een op de andere dag een hevige pijn ontstaat of dat er geleidelijk een dringende pijn in de mond ontstaat. Het drinken van koffie of thee of het eten van ijs kan zeer pijnlijk worden.

Wat voor soort pijn u ook in uw mond ervaart, het is zeer belangrijk om te achterhalen wat hiervan de oorzaak is. Nog veel belangrijker is om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Als de kies of tand nog te redden is kan de pijn verholpen worden door een vulling te plaatsen. Het gaatje wordt dan gevuld met composiet (een witte vulling). Warmte en kou van eten en drinken komt met een vulling niet meer bij de zenuw waardoor de pijn op zal houden.

Pijnstillers tegen kiespijn of na trekken kies

Heeft u last van kiespijn door een ontsteking? Dan kunt u pijnstillers nemen. U kunt het beste gaan voor ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac.

Diclofenac is een sterker medicijn tegen kiespijn en pijn aan de tand dan reguliere pijnstillers. Houd er wel rekening mee dat diclofenac wisselwerkingen met andere medicijnen kan hebben. Raadpleeg uw apotheker of u diclofenac veilig kunt toepassen tegen de pijn.

Wilt u pijnstillers slikken na het trekken van een kies? Slik dan liever geen aspirines, want deze zijn bloedverdunnend.