Foto van gaatjes vullen

Bekijk inhoud van deze pagina

Gaatjes vullen van tanden of kiezen?

Afhankelijk van uw gebit kan de tandarts bepalen wat voor behandeling u nodig heeft. In een vroeg stadium van tandbederf is een reiniging soms al voldoende om u verder te helpen. Soms zal het nodig zijn om het gaatje te vullen. De cariës wordt dan weggeslepen. Vervolgens wordt het gaatje opgevuld met bijvoorbeeld composiet. Dit is een wit en sterk materiaal.

Hoe herken je een gaatje?

Hoe eerder u een gaatje laat verhelpen, hoe meer pijn, tijd en kosten u bespaard zullen blijven. Tandbederf zult u in het begin als klachtenvrij ervaren. Als u wacht tot u zelf iets merkt van het gaatje bent u dus eigenlijk te laat. Daarom is het belangrijk om uw gebit regelmatig te laten controleren door de tandarts. Om schade te voorkomen raden wij u aan om elk half jaar langs te komen voor controle. Door goede reiniging kunnen we gaatjes voorkomen en mocht er toch een gaatje ontstaan, dan kunnen we dit snel oplossen.

Hoe ontstaat een gaatje in kies of tand?

Cariës (tandbederf) is één van de meest voorkomende infectieziektes ter wereld. Wanneer u last heeft van tandbederf betekent dit dat uw tandglazuur is aangetast. Uw gebitsverzorging, dagelijkse voedingspatroon en de status van uw gezondheid kunnen een factor spelen in het ontstaan van tandbederf.

Wanneer u bijvoorbeeld een keer het tandenpoetsen over heeft geslagen heeft u vast wel gemerkt dat er een ruw laagje tandplak ontstaat op uw tanden. Tandplak wordt veroorzaakt door de bacteriën in combinatie met de zuren in uw mond. Deze laag zal uw glazuur aantasten en vervolgens doordringen tot uw tandbeen. Tandbederf kan leiden tot gaatjes, ontstekingen, infecties en zelfs het verliezen van uw tanden en/of kiezen.

Doet gaatjes vullen pijn?

Nee. U wordt plaatselijk verdoofd en onze bekwame tandartsen zorgen ervoor dat u ook van de verdoving nauwelijks iets voelt.

Hoe lang duurt een gaatje vullen?

Het vullen van een gaatje duurt niet lang. Soms is het in 15 minuten gebeurd, maar het kan ook wat langer duren. Dat is helemaal afhankelijk van wat er moet gebeuren en de moeilijkheidsgraad daarvan.

Wat kost een gaatje vullen?

De kosten van het vullen van een gaatje zijn variabel. Dit is helemaal afhankelijk van de grootte van het gaatje, het gebruikte materiaal en de moeilijkheidsgraad van de behandeling. Wij stellen graag een offerte voor u op.

Als het probleem verder gevorderd is?

Bij een verder gevorderd stadium kan bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Indien de tand of kies echt niet meer te redden is zal deze door de tandarts worden getrokken. In dat geval kunnen we de ruimte in uw mond weer opvullen met implantaten of een brug.